Maak je favoriete familiegerecht eens plantaardig - Less Meat More Veg - Greenpeace - Less Meat More Veg - Greenpeace

Maak je favoriete familiegerecht eens plantaardig

Kies om deze actie te doen

Minder vlees, meer smaak! Tips om familierecepten op te frissen

Traditionele familierecepten zijn voor ons allemaal heel belangrijk– het schrikt je misschien af om iets met zo’n grote emotionele waarde aan te passen? Maar het is wel degelijk mogelijk om een speciaal traditioneel familierecept aan te passen zodat het even belangrijk blijft en toch minder of geen vlees en zuivel te gebruiken. Probeer deze twee methodes:

Als je de hoeveelheid vlees wilt beperken: keer de verhouding tussen groenten en vlees om. Veel recepten hebben een verhouding tussen vlees en groenten van vier of meer op één. Als je het vlees niet volledig wilt weglaten, kun je de verhouding omkeren zodat er nog altijd vlees in het gerecht zit, maar meer groenten dan vlees. Op die manier blijft de smaak behouden, verklein je de ecologische voetafdruk en maak je het gerecht ook gezonder. En met het geld dat je bespaart door minder vlees en zuivel te kopen, kun je zelfs ecologische vlees- en zuivelproducten van een betere kwaliteit kopen.

Als je het vlees en de zuivel wilt vervangen: vervang het vlees en de zuivel door plantaardige eiwitbronnen en andere groenten. Vandaag consumeren veel mensen in de wereld meer proteïnen dan ze nodig hebben. Maar als je graag het proteïnegehalte van je gerecht wilt behouden, kun je het vlees/de zuivel vervangen door plantaardige eiwitten. Peulvruchten (bonen, erwten en linzen), sommige granen, noten en zaden bevatten allemaal veel proteïnen. Je kunt ook tofu, tempeh, seitan, plantaardig eiwittexturen en plantaardige melk en kaas gebruiken.

De ene soort koolhydraten vervangen door een andere, kan ook wonderen doen voor je maaltijd. Je kunt een soort koolhydraten vervangen door een soort die even lekker smaakt, maar meer eiwitten bevat. Bij gerechten die om witte rijst, pasta of aardappelen vragen, kun je bijvoorbeeld ook maïsmeel, tarwe, teff, quinoa, volkorenpasta, wilde rijst, gierst, couscous, havermout of boekweit serveren.

Deel je resultaten
Wanneer je je traditionele familierecept een nieuwe draai hebt gegeven, probeer dan je familieleden uit te nodigen om samen met jou bij de volgende familiebijeenkomst de nieuwe versie te maken. Deel foto’s van de oude en de nieuwe versie en wat je hebt veranderd via de sociale media. En daag je vrienden en familie uit om de nieuwe versie zelf te proberen maken.

En wie weet – misschien wordt jouw nieuwe, verbeterde versie wel de nieuwe traditie!